Μελομακάρονα / Melomacarona

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Υλικά
250γρ χυμό πορτοκάλι
500γρ ηλιέλαιο/σπορέλαιο/σογιέλαιο
100γρ μέλι
175γρ νερό
200γρ ζάχαρη
10γρ αμμωνία
10γρ κανέλα
5γρ γαρίφαλο
5γρ μοσχοκάρυδο
2 φιαλίδια βανιλίνη

2 πορτοκάλια ξύσμα
1250γρ αλεύρι κοσκινισμένο
13γρ baking powder
250γρ σιμιγδάλι ψιλο

Σιρόπι
1 λίτρο νερό
2.100γρ ζάχαρη
420γρ γλυκόζη
2 ξύλα κανέλας
3 γαρύφαλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε από την φωτιά να κρυώσει (αν είναι δυνατόν το βγάζουμε και στο μπαλκόνι).

 Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέχρι το ξύσμα σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια έχουμε κοσκινίσει σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το baking και το σιμιγδάλι και τα ρίχνουμε μονομιάς στο μπολ με τα υγρά. Ομογενοποιούμε με λίγες κινήσεις και το αφήνουμε 2 λεπτά.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 170οC, καθαρίζουμε τον πάγκο και ετοιμάζουμε 3 ταψάκια με λαδόκολες. Πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα σε σχήμα κριθαράκι περίπου 30γρ το καθένα. Τα βάζουμε σε μια σχετική απόσταση γιατί θα φουσκώσουν και λίγο.

Τα ψήνουμε ένα ένα ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15-20’.

Μόλις βγαίνουν από το φούρνο τα ρίχνουμε κατευθείαν στο χλιαρό σιρόπι, τα μουλιάζουμε 30 δευτερόλεπτα ή αν χρειαστεί περισσότερο. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μια σχάρα.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε 2 μέρη μέλι με ένα μέρος σιρόπι και τα περνάμε με το πινέλο. Ρίχνουμε καρύδια τριμμένα ή αμύγδαλα.

Αν θέλουμε να τα βουτήξουμε στην σοκολάτα, δεν τα περνάμε μέλι και καρύδια και τα φυλάμε για την επόμενη μέρα που θα έχουν κρυώσει και στεγνώσει τελείως.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s